Artur-Sopenhauer-000002020695.jpg

PENGENALAN

Arthur Schopenhauer dilahirkan pada 22 Februari 1788 di Danzig, Poland.

Ibu bapanya, Heinrich Floris Schopenhauer dan Johanna Schopenhauer, adalah keturunan Jerman yang kaya dan keluarga mulia.

Selepas kematian bapanya yang membunuh diri, Arthur mewarisi kekayaan yang memastikan bahawa dia tidak lagi perlu bekerja.

Kemudian dia dihantar ke London untuk belajar Bahasa Inggeris di sekolah menengah Eagle House di Wimbledon.

Pada tahun 1809, Schopenhauer mengajar dan menjadi pelajar di Universiti Göttingen untuk mempelajari Metafizik dan Psikologi di bawah ajaran Gottlob Ernst Schulze (1761-1833).

Schulze menggalakkan Schopenhauer untuk mengetahui lebih lanjut tentang pemikiran Plato dan Immanuel Kant.

Pada tahun 1811 hingga 1812, beliau menghadiri kuliah dari Johann Gottlieb Fichte, seorang ahli falsafah terkemuka dan ahli teologi Friedrich Schleiermacher.

PEMIKIRAN SCHOPENHAUER

Pemikiran Schopenhauer sangat dipengaruhi oleh pandangan Buddha dan Immanuel Kant.

Kekagumannya untuk kedua-duanya sangat besar, sehingga di pejabatnya diletakkan patung mereka. Antara 1814-1815, Schopenhauer berpindah ke Dresden dan menulis beberapa tesis.

Salah satu tulisan yang beliau pada tahun 1818 adalah The World as Will and Representation. Malangnya buku Schopenhauer tidak mendapat sambutan yang baik. 

Pada tahun 1820 Schopenhauer memberikan ceramah falsafah mengenai teori-teori esensi dunia dan minda manusia.

Hanya lima orang yang menghadiri kolej, jadi Schopenhauer akhirnya diusir dari akademi.

Schopenhauer telah berhubung dengan Caroline Medon selama 10 tahun, tetapi Schopenhauer tidak pernah berminat untuk merealisasikan hubungan itu.

Kemudian, ketika berusia 43 tahun, dia mula memikirkan perkahwinan dan mendekati Flora Weiss, tetapi tidak berjaya.

Selepas kegagalan beliau, Schopenhauer memutuskan untuk berpindah ke sebuah apartmen di Frankfurt pada tahun 1833.

Pada 1851 Schopenhauer mencapai kemasyhurannya selepas buku eseinya diterbitkan dan menjadi buku terlaris.

Kesihatannya mula merosot dan dia meninggal dunia pada 21 September 1860 kerana kegagalan jantung ketika duduk di bangku rumah. Schopenhauer meninggal dunia pada usia 72 tahun.

SCHOPENHAUER FILSAFAT YANG MURUNG

Beliau sering digelar ahli falsafah yang murung kerana kehidupannya tertekan. Hal ini menyebabkan falsafahnya bersifat murung.

Beliau sentiasa menyimpan senjata dan hartanya dalam bilik tidur kerana kegelisahan.

Lebih aneh, beliau tidak mahu bercukur kerana bimbang lehernya terhiris.

Beliau adalah gambaran individu yang merintihkan kebodohan dunia dan perkara ini tidak disenangi oleh ibunya sendiri.

PEMAHAMAN SCHOPENHAUER

Schopenhauer berkata bahawa wanita adalah sumber kejahatan, dan menganggap perempuan dengan cara yang negatif.

Dia akhirnya tidak berkahwin dan hidup sendirian sehingga akhir hidupnya. Orang muda tidak cukup pintar untuk melihat betapa pesona wanita, daya tarik wanita yang menggoda manusia untuk membiak.

Oleh itu, semakin kurang kita berkaitan dengan wanita, lebih baik hidup kita. Kehidupan berasa lebih selamat, lebih seronok lebih halus tanpa wanita.

Perkembangan kecerdasan akan melemahkan kehendak untuk membiak, dan dengan itu sesuatu ras akan pupus. Dan, dengan cara itu, penderitaan hidup akan berakhir.

Pangkal pemikiran Schopenhauer adalah falsafah Kant yang mengajarkan manusia hanya dapat mengetahui apa yang nampak saja (fenomena). 

Kant membezakan antara apa yang nampak (fenomena) dengan benda di dalam dirinya sendiri (Ding An Sich).

Bagi Schopenhauer, benda-benda di dalam dirinya sendiri  wujud dan ada, berupa idea serta dapat dikenal melalui hati manusia

Menurut Schopenhauer, manusia mempunyai dua jenis pengetahuan tentang tubuhnya. Tubuh adalah objek serta entiti yang mempunyai kehendak sendiri, sesuatu yang mempunyai autonomi sendiri.

Pelbagai sistem kerja dalam badan seperti sistem pernafasan, pelupusan, pencernaan, dan lain-lain adalah manifestasi ketara kehendak badan.

Tubuh mempunyai autonomi sendiri tanpa mengira sebab atau nisbah yang mengawalnya.

Ia adalah idea yang sangat baik untuk membangkitkan manusia ke tahap kesedaran kewujudan entiti yang manusia sendiri tidak pernah tahu bagaimana organ-organ itu berfungsi, apa yang mendorongnya, bergerak, dan lain-lain?

Pada ketika ini, manusia akhirnya dimaklumkan akan kewujudan entiti yang melampaui kesedaran manusia dan bahawa entiti itu mempunyai kuasa di luar kawalan nisbah manusia

Bagi Schopenhauer, kehendak secara keseluruhannya bebas, tetapi kehendak individu tidak bebas kerana mereka hanya berkhidmat dengan kehendak yang lebih tinggi.

Schopenhauer adalah seorang ahli falsafah pesimis. Menurut beliau, kerana kehendak manusia tidak rasional, satu-satunya perkara yang dicipta adalah ketidakteraturan. Manusia menjadi kesepian, dunia yang penuh peperangan, optimisme dan tidak jujur.

Walau bagaimanapun, Schopenhauer juga menawarkan penyelesaian yang sesuai, melalui estetika dan etika.

Estetika dimaksudkan bahawa melalui seni, manusia dapat keluar dari kehendaknya dan mengalami kebahagiaan tetapi hanya sementara.

Walaupun jalan etika lebih kekal, ini bermakna manusia mampu mencapai kebahagiaan melalui pertapa. Seperti yang diajar di dunia timur, ingin menekankan keinginan untuk hidup mesti dimatikan, supaya manusia sepenuhnya keluar dari kehendaknya.

1. SCHOPENJAUER YANG PESIMIS

“Schopenhauer adalah seorang ahli falsafah pesimis. Menurut beliau, kerana kehendak manusia tidak rasional, satu-satunya perkara yang dicipta adalah ketidakteraturan. Manusia menjadi kesepian, dunia yang penuh peperangan, optimisme dan tidak jujur.”

Jika dilihat daripada aspek Perhubungan Awam, mereka sering dikaitkan dengan ketidakjujuran, atau “Spin Doctor” yang menyumbang kepada tindakan tidak rasional.

Mereka sering dikaitkan sebagai individu yang sering memutar belitkan fakta yang negatif menjadi positif.

Hal ini menjejaskan kredibiliti profesional seorang Perhubungan Awam kerana kejujuran fakta mudah diragui. Mereka dianggap sebagai individu yang bijak menyembunyikan apa yang tidak baik dengan menonjolkan apa yang baik sahaja.

Walau bagaimanapun, peranan sebenar pengamal Perhubungan Awam adalah menjaga reputasi dengan cara yang berhemah dan mengemukakan fakta-fakta yang benar.

Seorang pengamal Perhubungan Awam mestilah sentiasa memastikan kesahihan maklumat yang diberikan kepada orang awam secara profesional, dan bukannya menyembunyikan sesuatu untuk kepentingan sendiri.

 1. 1. SCHOPENHAUR FILSAFAT BERETIKA

  “Schopenhauer adalah seorang ahli falsafah yang mengamalkan etika.

  Menurut 
  beliau Moralisasi adalah penting, seperti jangan merosakkan orang lain dan membantu orang lain seberapa banyak yang boleh”.

  Jika dilihat daripada aspek etika perhubungan awam, etika atau moral adalah sangat penting dalam diri seorang pengamal perhubungan awam.

  Hal ini kerana etika membantu seorang pengamal perhubungan awam agar sentiasa berdisiplin sewaktu menjalankan tugas dengan menjaga tingkah laku mahupun percakapan mereka.

  Dengan adanya etika yang diaplikasikan oleh pengamal perhubungan awam, maka hubungan baik sesebuah organisasi dengan pihak berkepentingan, pelanggan mahupun orang awam dapat dijalinkan secara berterusan.
  Selain itu, etika juga penting bagi memastikan seorang pengamal perhubungan awam sentiasa amanah menjalankan tugas dalam sesebuah organisasi yang dimiliki.
  Contohnya, seorang PR yang amanah tidak akan berani merosakkan nama baik syarikat, kepada sidang media mahupun pesaing syarikat lain.

  Seorang PR juga bertanggungjawab dalam memastikan imej dan reputasi sentiasa terjaga. Dengan ini, jelas bahawa seorang PR besar tanggungjawab dalam membantu meningkatkan nama syarikat mahupun membantu kakitangan-kakitangan dalam syarikat yang memerlukan pertolongan dalam tugasan yang mereka tidak tahu untuk menyempurnakannya.

RUJUKAN

Bryan Magee. 1998 . KISAH TENTANG FILSAFAT. Edisi Indonesia

Ajaran-Ajaran Filsafat Arthur Schopenhauer (atas talian). Diambil dari https://chanwoob
log.wordpress.com. Diakses pada 7 Mac 2018

Schopenhauer Untul Tarmizi. 2009. Diambil dari https://diskopi.wordpress.com. Diakses
pada 7 Mac 2018

Advertisements